Saimaa lautasella
- Niina Lallukka
- 27.5.
- 2 min käytetty lukemiseen
Sadonkorjuun juhla tuo syksyn maut Saimaan seudulle – mukana kymmeniä paikallisia toimijoita
Savonlinnan seutu saa syyskuussa uudenlaisen päätöksen kesäkaudelle, kun 12.–14.9.2025 vietetään ensimmäistä kertaa Saimaan Satojuhlia. Kolmen päivän ajan lähes kolmekymmentä erilaista kohdetta kutsuu vierailijoita tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriin, syksyn satoon ja seudun monipuoliseen tarjontaan.

Tapahtuma levittäytyy laajalle alueelle – Kiteeltä Sulkavalle ja Rantasalmelta Vuoriniemelle. Mukana on maatiloja, elintarviketuottajia, puoteja, kahviloita, kartanoita ja matkailuyrityksiä. Jokainen kohde rakentaa omanlaistaan ohjelmaa, mutta yhteisenä nimittäjänä ovat lähiruoka, käsityö, elämykset ja paikalliset tarinat. Useassa kohteessa nähdään myös musiikkia, perinteitä ja työnäytöksiä – tunnelmaa, joka heijastelee syksyn värejä ja yhteisöllisyyden voimaa.
Monissa kohteissa toimii useampi yrittäjä yhdessä. Tarjonta onkin poikkeuksellisen monipuolista: sadonkorjuutuotteita, ruokapajoja, eläimiä, työnäytöksiä ja teemallisia ruokailuja. Vierailijat voivat esimerkiksi pysähtyä lettukahville, kurkistaa maatilan arkeen tai tehdä löytöjä käsityöläisten puodeista.
Saimaan Satojuhlat on vahvasti yrittäjien ja paikallistoimijoiden yhteinen tapahtuma. Mukana on kymmeniä tekijöitä eri puolilta seutua, jotka ovat rakentaneet juhlan omista vahvuuksistaan käsin. Jokainen kohde avaa ovensa omalla tavallaan – ja juuri se tekee tapahtumasta moniäänisen ja elävän.
Ajatus Saimaan omasta sadonkorjuujuhlasta sai alkunsa syksyllä 2024, kun alueen yrittäjiä ja kehittäjiä osallistui opintomatkalle Ahvenanmaan Skördefesten-tapahtumaan. Paluumatkalla syntyi yhteinen oivallus: tämä toteutetaan myös Saimaan alueella – ja vieläpä pian.
– Kun lähdimme matkaan, ajattelimme, että jos hyvin käy, tästä voisi syntyä pieni pilotti. Mutta jo kotimatkalla oli selvää, että tulossa on jotain suurempaa, kertovat projektipäälliköt Niina Lallukka ja Anu Ahlström.
Tapahtumaa koordinoi ja markkinoi Saimaa lautasella -hanke, joka keskittyy ruoka-alan ja ruokamatkailun kehittämiseen Saimaan seudulla. Hankkeen tehtävänä on toimia tapahtuman taustatukena ja pitää kokonaisuus kasassa – mutta itse juhlan sydän sykkii kentällä, paikallisten toimijoiden käsissä.
– On ollut vaikuttavaa seurata, miten eri alojen toimijat ovat lähteneet mukaan ja rakentaneet tapahtumaa rohkeasti, juuri omista lähtökohdistaan, Lallukka ja Ahlström toteavat.
Saimaan Satojuhlista on rakentumassa aivan uudenlainen juhla, jossa yhdistyvät syksyn maut, paikallinen osaaminen ja yhdessä tekemisen ilo.
---
Saimaan Satojuhlat järjestetään 12.–14. syyskuuta. Mukana on liki kolmekymmentä kohdetta Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueelta. Tapahtuma tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua alueen ruoka- ja matkailutoimijoihin, ostaa paikallisia tuotteita sekä osallistua erilaisiin sadonkorjuuteemaisiin ohjelmiin. Lisätietoa www.saimaansatojuhlat.fi
Saimaan Satojuhlat on saanut alkunsa EU:n osarahoittaman Saimaa lautasella -hankkeen myötä.




%20300x250px.png)